Normal_juliette_maltha_nieuw

Groep 8 is voor veel kinderen en hun ouders een spannend maar ook een zwaar jaar. Één van de spannendste periode voor kinderen is het moment van de Cito-toets. Zowel kinderen als ouders willen dat deze toets goed gemaakt wordt. Maar hoe bereid je als ouder, je kinderen hier nu goed op voor?

Door Julliete Maltha

Wat kunt u hier thuis aan doen?
Op school kan er, zeker naarmate de Cito-toets dichterbij komt, een gespannen sfeer in de klas hangen. De kinderen worden competitief, willen het allemaal zo goed mogelijk doen en een hoge score halen. Als ouder kunt u proberen deze stress zo veel mogelijk weg te halen bij uw kind. Zo kunt u met uw kind praten over de aankomende toets.
 
Door in gesprekken met uw kind zelf niet teveel waarde aan de Cito-toets te hechten kunt u wellicht iets meer stress wegnemen. Laat als ouder blijken dat de uitkomst voor u niet uitmaakt. Tevens kunt u met uw kind over de verwachtingen van uw kind praten. Hoe denkt hij/zij dat het er tijdens de Cito aan toegaat etc. Er bestaat ook de mogelijkheid om de Cito-toets al van te voren te oefenen.
 
Cito-toets oefenen
Op school is er tegenwoordig steeds minder tijd om extra te oefenen voor de Cito-toets. Dit terwijl het oefen voor een Cito-toets wel degelijk efficiënt is. Veel kinderen klappen dicht op het moment van de toets. Zeker wanneer zij niet goed weten wat zich te wachten staat, is de kans op dichtklappen groot. Door het oefenen van een toets raakt een kind al meer vertrouwd met de manier van vragen en de inhoud van zo een toets. De manier van vragen in de Cito-toets is vaak anders dan de verschillende methodes die scholen gebruiken. Door het oefenen van Cito-toets vragen raakt een kind vertrouwd met de Cito methode.

De voorbereiding van een Cito-toets moet niet in het teken staan van vragen uit het hoofd leren. Maar juist in het teken van stress wegnemen bij het kind.
 
Beste moment voor extra oefening
De periode na de zomervakantie en rond de herfstvakantie is een goed moment om te beginnen met het oefenen van de Cito-toets. In deze periode heeft een groep acht kind het nog relatief rustig en bent u als ouder de decemberdrukte voor. Daarnaast kunnen eventuele zaken die opvallen, hierbij kunt u denken aan vakken die iets moeizamer verlopen, nog worden doorgegeven aan de leerkracht. D leerkracht kan uw kind hierin nog extra begeleiden in de vorm van extra huiswerk en/of extra uitleg. 
Het oefenen van de Cito op het allerlaatste moment is juist af te raden. Hierdoor wordt er vaak extra druk bij het kind veroorzaakt. Oefen tevens ook niet teveel toetsen op één dag maar verspreidt het oefenen juist over meerdere dagen. Zo wordt het oefenen voor het kind minder een moetje maar houdt deze nog plezier in het oefenen.
 
Kinderen die hebben geoefend voor de Cito-toets voelen zich vaak zekerder van hun eigen kunnen. Tevens weten zij wat zij kunnen verwachten tijdens de toets. Dit alles zorgt ervoor dat de stress voor de Cito-toets minder wordt bij deze kinderen.