NOG Kun je zelf een school oprichten?

Het onderwijs in Nederland is vrij, wat betekent dat iedereen die dat wil een school op kan richten. De richting van de school, zoals op religieus of levensbeschouwelijk vlak, mag daarbij zelf bepaald worden. Zowel openbare als bijzondere scholen ontvangen subsidies van de overheid.

De overheid stelt wel eisen aan de stichting van een nieuwe school. Er moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moet er een minimumaantal leerlingen verbonden zijn aan de school, de stichtingsnorm, en moeten leraren bevoegd zijn om les te geven. De Onderwijsinspectie zal onderzoeken of aan deze voorwaarden voldaan wordt.

De normen die worden gesteld zijn afhankelijk van het gebied waarin de school wordt gesticht. Zo mag bijvoorbeeld een kleine school die in een grotere plaats niet gesticht zou mogen worden, in een kleine gemeente wel worden gesticht. De stichtingsnorm dient binnen vijf jaar na de aanvang van de bekostiging te worden behaald.

Daarnaast wordt van scholen verwacht dat zij leerlingen goed voorbereiden op de arbeidsmarkt. Daarvoor bestaan er kerndoelen, die per vak beschrijven wat kinderen aan kennis en vaardigheden dienen te leren, en centrale examenvoorschriften. De school mag zelf bepalen wat voor lesmethoden zij wil gebruiken om de kinderen deze kennis bij te brengen.

Het beleid dat wordt gevoerd in een school die wordt bekostigd dient te worden verantwoord in een schoolplan of jaarverslag.

© Nationale Onderwijsgids