Normal_staatssecretaris_sander_dekker

Leraren delen steeds minder vaak dubbele adviezen, zoals vmbo gt/havo of havo/vwo, uit. Daardoor stijgen alle enkele adviezen. De scholen negeren hierbij een oproep van het ministerie van Onderwijs om dubbele schooladviezen te geven. Dat meldt Trouw. 

Staatssecretaris Dekker deed onlangs nog een oproep om bij twijfelgevallen dubbele schooladviezen vmbo/havo en havo/vwo te geven. Uit klachten bij de Onderwijsinspectie en Ouders&Onderwijs blijkt dat basisscholen deze aansporing naast zich neerleggen. De ouders missen een gemengd advies voor twee verschillende niveaus. Laatbloeiers die tussen havo en vwo of vmbo-t en havo in blijven hangen, kunnen baat bij een dergelijk advies hebben. Toch worden ze door basisscholen één kant op gestuurd.

Sinds vorig jaar schooljaar is niet meer de cito, maar het advies van de school bepalend voor de schoolkeuze in het voortgezet onderwijs die de kinderen uiterlijk vandaag moeten krijgen. Volgens Petra Hietbrink van Ouders&Onderwijs verschuilen de scholen zich achter afspraken met het voortgezet onderwijs in hun regio, dat een voorkeur heeft voor een eenduidig advies. Dat komt niet overeen met de wet, zegt zij.

Hoe omvangrijk het probleem is, is volgens Hietbrink lastig aan te geven. "We zien het topje van de ijsberg. Het kan natuurlijk ook dat het advies de andere kant opvalt, voor het hoogste niveau. Daar zal je ouders niet snel over horen." 

© Nationale Onderwijsgids