Normal_refugee_children_from_syria_at_a_clinic_in_ramtha__northern_jordan__9613477263_

Sinds de asielinstroom in 2015 is toegenomen, wordt er afgeweken van het reguliere opvangbeleid en van de termijnen om asielverzoeken te behandelen. Hierdoor moeten kinderen lang wachten voor hun asielverzoek in behandeling wordt genomen en in die tijd verblijven zij in noodopvanglocaties die voor lang verblijf onder de maat zijn. Het gevolg is dat de rechten van kinderen die in Nederland asiel aanvragen onder druk staan. Dit stelt de Kinderombudsman in zijn onderzoek 'Wachten op je toekomst. Kinderen in de noodopvang in Nederland'. 

Voor de kinderen is er in de opvanglocaties weinig ruimte om te spelen, te sporten en te ontspannen. Daarbij komt dat op sommige locaties kinderen weken moeten wachten om naar school te gaan, terwijl school juist de structuur biedt die zij nodig hebben. Ook blijkt dat kinderen met emotionele of psychische problemen op een noodopvanglocatie slecht kunnen worden geholpen.

Kinderombudsman Marc Dullaert pleit ervoor om de rechten van deze kinderen voorop te stellen: "De opvang van vluchtelingenkinderen in de noodopvang is onder de maat en de verblijfsduur in de noodopvang is veel te lang. Als we deze kinderen nu niet de zorg, het onderwijs en de thuisbasis geven die zij nodig hebben, dan raken zij op een achterstand die ze wellicht nooit meer inhalen."

Kinderen die naar Nederland zijn gevlucht, hebben per definitie een achterstand. Veel van hen zijn gevlucht uit een situatie van oorlog, onderdrukking of ander geweld. Om hun achterstand in te kunnen halen, is het nodig dat zij zo snel mogelijk een normaal leven kunnen leiden en kunnen integreren. Hierin worden deze jongeren belemmerd door de matige leefomstandigheden in de noodopvanglocaties en het feit dat het te lang duurt voordat vluchtelingen een rustig thuis krijgen. Dullaert: "Als we nu niet in deze groep kinderen investeren, dan riskeren we een verloren generatie."

© Nationale Onderwijsgids