Normal_voorleeswedstrijd

Op woensdag 17 februari om 09.30 uur organiseert de Bibliotheek Breda weer de jaarlijkse voorleeswedstrijd voor het basisonderwijs. Op dezelfde dag gaan leerlingen uit het voortgezet onderwijs om 13.30 uur in de Concertzaal van Nieuwe Veste en Bibliotheek Centrum strijden om de titel Read2Me voorleeskampioen Breda 2016. Dat meldt Stichting Nieuwe Veste.

Voor de voorleeswedstrijd voor het basisonderwijs laten leerlingen uit groep 7 en 8 van 6 verschillende basisscholen fragmenten uit boeken horen en een deskundige jury bepaalt wie dit jaar het beste kan voorlezen en daarmee de titel Bredase voorleeskampioen 2016 verdient. De kinderen vertegenwoordigen hun school in het kader van de Nationale Voorleesdag, een initiatief van de Stichting Lezen, bedoeld om het (voor)lezen te stimuleren. Annemarie Bon, jeugdboekenschrijfster, zal de wedstrijd presenteren.

De deskundige jury bestaat uit verhalenverteller en radiomaker Jan Frijters, ervaringsdeskundige voorlezen Ginni van Hese en wethouder onderwijs Miriam Haagh. De winnaar van de Bredase voorleeswedstrijd mag door naar de regionale voorleesronde op zaterdag 19 maart in Goirle. De winnaar daarvan mag op vrijdag 15 april naar de provinciale finale van Noord-Brabant en de provinciale winnaar gaat door naar de landelijke finale op woensdag 25 mei in Utrecht.

Read2Me is een project op het gebied van leesbevordering voor het voortgezet onderwijs. Leerlingen uit de brugklas strijden met elkaar in een voorleeswedstrijd, waarin zij elkaar fragmenten uit jeugdboeken voorlezen. De winnaar van de bibliotheekronde van 17 februari mag zich Read2Me Voorleeskampioen Breda 2016 noemen. Hij of zij gaat door naar de provinciale finale, die gevolgd wordt door een landelijke finale voor de titel Voorleeskampioen 2016.

De deskundige jury bestaat uit voorzitter Gorri van Hese, professioneel voorlezer en stemcoach Judith Kerker en kinderboekenauteur Bas Kock. De winnaar van Read2Me mag door naar de provinciale voorleeswedstrijd op vrijdag 10 april in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. De winnaar daarvan gaat door naar de landelijke voorleesfinale in Utrecht op 27 mei.

© Nationale Onderwijsgids