Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Nadat in december de internetconsultatie plaatsvond over het waarderingskader 2017, nodigt de Onderwijsinspectie belangstellenden uit om te reageren op het onderzoekskader 2017 over de vernieuwing van het toezicht. Dat kan door deel te nemen aan de internetconsultatie. Reageren kan tot en met 29 februari 2016. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

De Inspectie van het Onderwijs werkt aan de vernieuwing van het toezicht. De inspectie streeft ernaar vanaf augustus 2017 te gaan werken met een nieuw onderzoekskader. De nadruk tijdens deze consultatieronde ligt op de werkwijze. Tijdens de vorige consultatieronde in december 2015 konden belangstellenden al reageren op het waarderingskader. De inspectie geeft aan dat mensen die alsnog een opmerking hebben over het waarderingskader, dat in het onderzoekskader is opgenomen, welkom zijn deze te geven. De eerder ontvangen reacties zijn namelijk nog niet verwerkt in de waarderingskaders die u aantreft in deze consultatie. De verwerking van alle opmerkingen vindt in maart plaats.

Het nieuwe toezicht is gebaseerd op twee pijlers: waarborgen en stimuleren. De inspectie blijft er onverminderd op toezien dat alle leerlingen en studenten onderwijs krijgen van voldoende kwaliteit. Daarmee geeft de inspectie inhoud aan hun waarborgfunctie. Als het onderwijs niet voldoet, zullen ze daarover helder oordelen, zo nodig door uit te spreken dat er sprake is van zeer zwak onderwijs. Op dit punt verandert er weinig in het toezicht. Bij opleidingen en scholen waar de basiskwaliteit op orde is, stimuleert de inspectie ze om een stap verder te komen. Goed onderwijs is de ambitie. De inspectie wil besturen en scholen stimuleren om stelselmatig te werken aan de verbetering van het onderwijs. Daarbij wil de inspectie meer aansluiten bij de eigen kwaliteitsverantwoording door de besturen en de aangesloten scholen en opleidingen. Scholen en opleidingen die voldoende presteren gaan ze inzicht geven in verdere verbeterkansen.

Tot eind februari 2016 doet de inspectie door middel van pilots praktijkervaring op met het voorgenomen vernieuwde toezicht. Ze kijken dan vooral hoe het onderzoek bij het bestuur werkt. Een groot aantal besturen neemt aan de pilots deel. In de pilots test de inspectie onder meer het nieuwe onderzoekskader. Intussen vragen ze ook andere reacties, onder meer via de internetconsultatie. 

© Nationale Onderwijsgids