Normal_verkeer_verkeersbrigadiers_scholen

Rotterdam is begonnen met het Actieplan Veilige Scholen. De gemeente Rotterdam heeft voor alle basisscholen in de gemeente jaarlijks 80.000 euro beschikbaar gesteld voor educatieve maatregelen. Daarnaast is er elk jaar 150.000 euro gereserveerd voor fysieke aanpassingen in de omgeving van de school. Dit schrijft Verkeersnet.

Het Actieplan Veilige Scholen wil iets doen aan de meest voorkomende verkeersproblemen. Wat veel scholen als probleem ervaren, is de chaos op het schoolplein. Hulp hierbij kan zijn het inzetten van De Verkeersslang, informatiebijeenkomsten voor ouders, eenrichtingsverkeer en een “SCHOOL”-markering op het wegdek. Daarnaast wordt ook vaak melding gemaakt van parkeerproblemen. Dit kan tegen worden gegaan door een parkeerplaats verder van school te maken en een looproute van daaruit naar de school te creëren. Daarnaast hebben leerlingen vaak niet genoeg ervaring met onderdeel zijn van het verkeer. Verkeersles, een oversteekcoach of het dragen van fluorescerende hesjes kunnen bijdragen aan de veiligheid in het verkeer. Om de snelheid van het verkeer te verlagen kan verkeersmaatje Victor Veilig ingezet worden en kunnen tijdelijk snelheidsinformatie-displays (SID's) opgehangen worden.
 
De informatie over de meest voorkomende verkeersproblemen is afkomstig uit een enquête van Veilig Verkeer Nederland die onder alle 189 basisscholen in de gemeente Rotterdam is verspreid. Van de 92 Rotterdamse scholen die hebben gereageerd, gaf 60 procent aan dat er verkeersproblemen waren. 
 
© Nationale Onderwijsgids