Normal_school_klas_leeg_stoel_tafel

De renovatie van oude schoolgebouwen heeft dringend regelgeving nodig. Gemeenten willen daarom dat de overheid met regels komt omtrent de kosten hiervan, zo blijkt uit een enquête van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Dit meldt het AD.

Wie verantwoordelijk is voor de kosten van de renovatie van schoolgebouwen is niet wettelijk vastgelegd. Hierdoor voelen zowel gemeenten als scholen geen verantwoordelijkheid voor het aanpakken van gebouwen die dringend aan renovatie toe zijn. Scholen mogen alleen kleine werkzaamheden laten uitvoeren. Bij nieuwbouwprojecten is het de gemeente die financieel bijspringt. Maar met betrekking tot renovatieprojecten is er veel onduidelijkheid wie de eindverantwoordelijke hierin is.
 
Als de renovatie van oude schoolgebouwen wettelijk wordt geregeld, schept dit duidelijkheid voor alle betrokkenen. Donderdag verschijnt een rapport van de Algemene Rekenkamer dat onder meer over de kwaliteit en bekostiging van schoolhuisvesting gaat. Verwacht wordt dat ook die instantie aan zal dringen op regelgeving of een kostenmodel voor renovatie van oudere schoolgebouwen.
 
© Nationale Onderwijsgids