Normal_vluchteling__asielzoeker__asielzoekerscentrum__azc__vluchtelingkind__syrie

Er is een stevige nationale aanpak nodig voor de opvang van de duizenden vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen, pleit burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Die aanpak moet inhouden dat vluchtelingen worden verspreid over álle Nederlandse gemeenten, en een plek vinden in kleinschalige opvanglocaties. Opvang moet ook tijdelijk kunnen zijn, en er moet waar nodig kunnen worden gerouleerd. Zo moet de druk worden verlicht op omliggende scholen en instellingen, en op de beschikbare woningen en werkgelegenheid. Dat meldt gemeente Amsterdam.

De burgemeester pleitte er voor om nu echt het gesprek aan te gaan over de problemen van de opvang, om te proberen het er enerzijds over eens te worden dat opvang noodzakelijk is, en anderzijds tot elkaar te komen over de manier waarop. Volgens de burgemeester kan er een gezamenlijke vaststelling komen dat opvang noodzakelijk is, maar alleen als dat ook gezamenlijk vastgesteld wordt dat die opvang druk kan geven op scholen, op de woning- en de arbeidsmarkt en op de zorg. “Dan kun je vervolgens afspreken dat die druk altijd eerlijk verdeeld moet worden en zoveel mogelijk daar moet komen te liggen waar die het minst bezwaarlijk is of zo goed mogelijk kan worden gecompenseerd. En in dit land wordt helemaal niemand voorgetrokken, maar wie extra hulp nodig heeft krijgt die, vluchteling of omwonende.” Het Amsterdamse college van Burgemeester en Wethouders is bereid om binnen zo’n stevige aanpak het aantal opvangplekken voor vluchtelingen in de stad verder uit te breiden.

Volgens de burgemeester ontbreekt het nu op Europees niveau aan eenheid, draagvlak en zelfvertrouwen om grote problemen zoals de vluchtelingenstroom aan te pakken. En op nationaal niveau leidt het vraagstuk tot heftige reacties waarbij de nooit echt opgeloste discussies op gebied van immigratie, integratie, participatie en Islam steeds weer terugkomen. En de verdeeldheid in de nationale politiek zorgt er weer voor dat de kloof tussen burgers en politiek wordt vergroot, en tussen burgers onderling een kloof ontstaat.

© Nationale Onderwijsgids