Normal_kleuter

Juffen en meesters hebben het steeds drukker met het verschonen van kleurers die niet of niet goed zindelijk zijn. Kinderartsen constateren dat een groeiend aantal kleuters op school in de broek poepen of plassen. Ouders beginnen namelijk te laat met zindelijk maken omdat ze het druk hebben of niet goed weten hoe ze hun kinderen op de wc moeten krijgen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Kinderartsen zien honderden kleuters langskomen omdat ze hulp nodig hebben bij het zindelijk worden. “In de Rotterdamse regio weten we dat één op de vijf kinderen niet helemaal zindelijk op school komt'', vertelt Michael Groeneweg, kinderarts in het Maasstad Ziekenhuis.

Volgens de artsen ligt een deel van het probleem bij de ouders. Ze beginnen te laat omdat ze het druk hebben met werk, denken dat hun kinderen vanzelf op de wc gaan zitten of ze weten niet goed hoe ze er mee om moeten gaan. “De luiers zijn zo schoon, dat kinderen het amper voelen als ze nat zijn. Veel ouders denken tegenwoordig dat het vroeg genoeg is rond de derde verjaardag te beginnen'', zegt jeugdarts Cissy Siebel van CJG Rijnmond. Het is al mogelijk om rond het tweede jaar te beginnen met de training.

Het is niet de taak van scholen om kinderen te leren naar de wc te gaan. Ze mogen kinderen zelfs weigeren als ze niet zindelijk zijn. Op de plaspoli in het ziekenhuis wordt het de kinderen wel geleerd om het plas- en poepgevoel te herkennen.

Voor kinderen is het zelf ook niet altijd fijn om niet naar de wc te kunnen. “Ze worden gepest, omdat ze naar urine stinken of beseffen dat kleinere kinderen allang zonder luier kunnen. Dat vinden ze heel stressvol'', zegt kinderarts Hans van der Deure van Het Deventer Ziekenhuis.

© Nationale Onderwijsgids