Normal_klas44

Dat kinderziekten als bronchiolitis, gastro-enteritis en astma seizoensfluctuaties kennen is al langer bekend. Nu blijkt dat ook functionele klachten als migraine, buikpijn en hoofdpijn hieraan onderhevig zijn. Spanningen op school zouden de belangrijkste boosdoener zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Tessa Schrijver, Paul Brand en Jolita Bekhof van het Amalia Kindercentrum in Zwolle. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bij meer dan een vijfde van alle pediatrische patiënten van het kindercentrum was sprake van maandelijkse variatie. Uit het onderzoek bleek dat in januari het aantal kinderen in het ziekenhuis met ademhalingsziekten verdubbelde vergeleken met het maandgemiddelde. In de maanden februari en maart bleken er twee keer zoveel kinderen binnen te komen met gastro-enteritis. In maart en november waren er meer functionele klachten en in maart en oktober meer astma.

De onderzoekers bekeken de dossiers van 51.054 nieuwe patiënten over 6 jaar tijd. Uit de grafieken bleken verschillende pieken naar voren te komen, als indicatie voor seizoenseffecten. De onderzoekers veronderstellen dat spanningen op school deze pieken kunnen verklaren. “De afwezigheid van de variatie bij 0-4-jarigen ondersteunt deze hypothese, omdat deze kinderen nog niet onderworpen zijn aan spanningen op school”, aldus de onderzoekers.

© Nationale Onderwijsgids