Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

De Onderwijsinspectie werkt al een aantal maanden aan de vernieuwing van het toezicht in een serie pilotonderzoeken. De inspectie wil besturen en scholen meer dan voorheen stimuleren stelselmatig te werken aan de verbetering van het onderwijs. De inspectie blijft er daarnaast op toezien dat alle leerlingen en studenten onderwijs krijgen van voldoende kwaliteit. 

Dit voorjaar heeft de inspectie in het kader van de pilotonderzoeken 25 scholen voor speciaal onderwijs bezocht met een onderzoek 'nieuwe stijl'. De betrokken besturen konden voor en na het onderzoek met de inspectie over de nieuwe werkwijze van gedachten wisselen. Ook de inspectie heeft de pilot geëvalueerd. In de eerste drie maanden van 2016 start de volgende fase van de onderzoeken. Hierin doen drie schoolbesturen, een samenwerkingsverband primair onderwijs en een samenwerkingsverband voortgezet onderwijs mee aan een pilot per bestuur.

Het startpunt voor de onderzoeken is de kwaliteitsverantwoording van het bestuur over haar scholen. Samen met de uitkomsten van het bestuursgesprek leidt dit tot een onderzoeksplan en het proportioneel inrichten van het onderzoek; een onderzoek op maat. Voor de deelnemende samenwerkingsverbanden gaat het niet om een onderzoeksplan voor de scholen apart maar om een op het samenwerkingsverband toegespitst en daarmee gedifferentieerd onderzoeksplan.

© Nationale Onderwijsgids