Normal_sinterklaas

Op Utrechtse openbare scholen zijn niet alleen zwarte pieten niet welkom, ook gekleurde pieten zijn op de scholen niet te zien. Sommige scholen vervangen de pieten door Minions, kleine wezentjes uit de filmreeks Verschrikkelijke Ikke. Andere scholen hebben een heel nieuw sinterklaasverhaal bedacht. Dat meldt NRC Next.

De Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPO) in Utrecht maakte eerder al bekend dat zij een nieuw beleid hanteren waarbij Zwarte Piet niet meer welkom is. Na overleg met de 32 aangesloten scholen was de conclusie dat er een alternatief moest komen. “Iedereen is gelijk. En wij willen niet dat leerlingen zich gekwetst voelen en een maand lang ongelukkig rondlopen of flauwe grapjes moeten aanhoren”, zegt voorzitter Thea Meijer van het bestuur in de krant. De stichting is van mening dat Zwarte Piet racistische aspecten heeft en deed daarom een oproep aan de scholen om geen Zwarte Pieten meer in te zetten. De scholen zijn verder vrij om te bepalen hoe ze het Sinterklaasfeest gaan invullen en vieren.

Meijer zegt dat een alternatieve piet niet aan de orde is geweest. “Piet blijft een stereotype, welke kleur hij ook heeft. En dat willen wij niet.” Het bestuur is gaan nadenken over het Sinterklaasfeest door een moeder van een van de scholen die een procedure startte bij het College voor de Rechten van de Mens. De moeder kreeg geen gelijk, maar zette het bestuur wel aan het denken. Kinderen die verkleed gaan als Zwarte Piet zijn wel nog gewoon welkom op de scholen. 

© Nationale Onderwijsgids