Normal__mvd6990

De winnaar van het Code King Kampioenschap is de Petrussschool uit het Overijsselse Hengevelde, zo werd gisteren in de Week van de Mediawijsheid bekend gemaakt. De Driemaster uit Nijmegen en CBS 't Klinket uit Koudekerke (Zeeland) eindigden op de tweede en derde plaats. De drie scholen krijgen een jaar lang gratis lessen in programmeren voor duizend leerlingen en een Masterclass Coderen voor leraren. Dit meldt Samsung.

Het kampioenschap maakte deel uit van de Code Week EU van oktober en werd georganiseerd door het Smart Education Hub-programma van Samsung. Met het kampioenschap en de bijbehorende prijs wil Samsung het belang van digitale vaardigheden onder de aandacht brengen op Nederlandse scholen. Docent Maurice Enmmen van de winnende klas van de Petrusschool is blij met de prijs. “Mijn leerlingen zijn vol enthousiasme de strijd aangegaan. Super dat we komend jaar verder kunnen gaan met coderen. Bovendien is coderen voor veel leraren ook nieuw, dus is het mooi dat wij hier schoolbreed in getraind worden”.

Volgens Michiel Dijkman, manager van het Smart Education Hub-programma, is meer aandacht voor digitale vaardigheden op school nodig omdat de wereld om ons heen snel verandert. Technologie speelt een steeds grotere rol maar er zijn nog onvoldoende mensen die de benodigde kennis van technologie in huis hebben. Leren coderen in het basisonderwijs is volgens Dijkman een belangrijke eerste stap om dit tekort aan gekwalificeerde mensen te verminderen. Maar ook voor kinderen die geen toekomst in de technologie ambiëren is leren coderen een nuttige vaardigheid, zegt Ernst Bovenkamp, medeorganisator van het kampioenschap en oprichter van het lesmateriaal Robomind. Volgens Bovenkamp is computercode een universele taal die de creativiteit bevordert en leerlingen leert samenwerken. “Welke baan je later ook krijgt, die skills zijn van belang.”

© Nationale Onderwijsgids