Normal_student_leren_boek

In de schoolboeken van de basisscholen wordt een seksistisch beeld voorgeschoteld aan de leerlingen. Op de plaatjes zit de vader rustig een krant te lezen, terwijl de moeder in de keuken staat of de was doet. Volgens Bercan Günel en Damaris Beems bepalen deze gedateerde beelden in de schoolboeken ongemerkt de norm. Daarom lanceren zij het meldpunt 'Dit is geen schoolvoorbeeld'. Dat meldt Trouw.

“Jonge kinderen zijn gretige leerlingen. Ze zuigen de informatie op die ze krijgen voorgeschoteld”, zegt Beems. Volgens Günel en Beems is de kans groot dat kinderen later zelf ook traditionele keuzes maken als de info veelzijdig en stereotyperend is. Daarom pleiten zij er voor dat er een einde moet komen aan deze rolbevestigende basisschoolmaterialen.

Het is de bedoeling dat leerkrachten, ouders en leerlingen voorbeelden aandragen van 'seksistische' schoolboeken. Günel en Beems hebben zelf ook al heel wat voorbeelden verzameld die te vinden zijn op de website van 'Dit is geen schoolvoorbeeld'. Zo zijn er voorbeelden van mannen die in topfuncties werken of fysiek zware arbeid doen. De vrouwen in de boeken zitten achter de kassa in de supermarkt of maken een hotelkamer schoon.

Rolbevestigende basisschoolboeken blijken uit onderzoek van de Universiteit van Virginia een negatieve uitwerking te hebben op kinderen. “Zien meisjes dat vrouwen geen rol van betekenis spelen in leerboeken, dan zien zij zichzelf in het echte leven ook geen grote dingen doen”, aldus sociologe aan de universiteit, Rae Blumberg. In Zweden bevatten de schoolboeken vaker mannen die koken of schoonmaken dan vrouwen.

© Nationale Onderwijsgids