Normal_schoolbord

Gegevens over scholen in het basis- en voortgezet onderwijs moeten beter inzichtelijk worden voor ouders en leerlingen. Dit helpt hen bij het kiezen van de juiste school en vergroot hun betrokkenheid bij het onderwijs. Bovendien wordt de kwaliteit van scholen beter zichtbaar. Dit schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Scholen hebben veel ruimte om maatwerk te bieden en om zich te onderscheiden, maar overzichtelijke informatie ontbreekt vaak nog. De website scholenopdekaart.nl moet hét platform worden waar scholen kunnen worden vergeleken. De  PO- en VO raad  gaan in overleg met het ministerie een uitgebreid gebruikersonderzoek doen waar ook ouders en leerlingen worden betrokken. De komende twee jaar wil de staatssecretaris samen met scholen, ouders en leerlingen er voor zorgen dat informatie op een laagdrempelige manier beschikbaar komt.

Volgens Dekker zal de kwaliteit van het onderwijs toenemen als scholen open zijn over de keuzes die worden gemaakt. Besturen en scholen worden gestimuleerd en geholpen om de beschikbare gegevens daadwerkelijk te gebruiken voor kwaliteitsverbetering in de klas. Toegankelijke informatie is ook belangrijk om inzicht te krijgen in de financiële keuzes die scholen maken. Dat betekent onder meer dat jaarverslagen standaard openbaar moeten worden. Goede en leesbare stukken helpen de leraren, ouders en leerlingen in de medezeggenschapsraden om directies kritisch te kunnen bevragen over waar de school geld aan uitgeeft.

Het principe van open data betekent ook dat gegevens waar het ministerie over beschikt beter toegankelijk  worden. Dan gaat het bijvoorbeeld over meer informatie over schooladviezen, eindtoetsgegevens en het aantal leraren dat gebruik maakt van de lerarenbeurs. Het doel is dat deze gegevens gebruikt kunnen worden voor onder meer het bouwen van apps voor ouders, leerlingen en scholen.

© Nationale Onderwijsgids