Normal_onderwijs_schoolbord_

D66-wethouder Simone Kukenheim heeft een positief rapport over het door haar partij gehekelde onderwijsbeleid van haar voorganger Lodewijk Asscher achtergehouden. De complete oppositie in de gemeenteraad roept Kukenheim daarom op het matje. Begin volgende maand wordt de eerstvolgende raadsvergadering gehouden. Hier moet Kukenheim vertellen waarom ze het rapport na afronding in augustus niet aan de gemeenteraad heeft gegeven. Dat meldt Het Parool.

“Ze heeft heel wat uit te leggen”, zegt GroenLinksfractievoorzitter Rutger Groot Wassink. De D66-wethouder stelde dat het slechts een 'eerste rapportage' betreft in een nog lopend onderzoek. Het eindrapport volgt volgens haar rond december. De oppositie neemt geen genoegen met deze uitleg. Groot Wassink stelt dat op het document staat dat het een definitief rapport is. Het rapport is inmiddels wel door Kukenheim verstrekt aan de gemeenteraad, nadat Het Parool de inhoud naar buiten bracht.

Het rapport is een evaluatie die het Kohnstamm Instituut heeft gemaakt van de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA). In het rapport komen de onderzoekers tot een positieve conclusie over de wijze waarop Asscher de tientallen zwakke basisscholen probeerde te verbeteren. In de KBA stuurde Asscher voormalige onderwijsinspecteurs op de zwakke scholen af en liet een verbeterplan maken. Ook werden leerkrachten gecoacht en bijgeschoold en werden nieuwe lesmethoden ingevoerd.

Vorig jaar uitte D66 kritiek op de KBA en Kukenheim en haar partijgenoten hebben toen het programma stop gezet. Het Kohnstamm Instituut gaat nu nog vergelijkingen maken met de wijze waarop Utrecht en Den Haag de zwakke scholen hebben bestreden.

© Nationale Onderwijsgids