Normal_vluchtelingenkamp_asielzoekers

VluchtelingenWerk ziet de vraag naar speciale lespakketten over vluchtelingen de afgelopen periode steeds meer toenemen. De behoefte naar dergelijk lesmateriaal is onder Nederlandse scholen enorm gegroeid door de vluchtelingencrisis. Normaal krijgt VluchtelingenWerk zo'n honderd vragen voor informatie per jaar binnen, nu ligt het aantal alleen al in september op 300. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De aanvragen komen van zowel basisscholen als middelbare scholen. “Daar zijn we erg blij mee, want er is een gebrek aan feitenkennis over vluchtelingen in de samenleving. En kennis en draagvlak onder mensen is een voorwaarde voor goede opvang en integratie”, zegt Onno Yska van VluchtelingenWerk. Dat er nu meer vraag is naar het lespakket komt volgens Yska door de grote stroom vluchtelingen die naar Europa komt en de problemen met de opvang.

De lespakketten van VluchtelingenWerk zijn al gemaakt in 2012, maar volgens Yska nog steeds actueel. Zo wordt er in de lessen uitgelegd waarom mensen vluchten en wanneer ze hier bescherming krijgen en wanneer niet. Daarnaast wordt ook het verschil tussen vluchtelingen en arbeidsmigranten uitgelegd. In de lessen wordt ook aan leerlingen gevraagd om te reageren op verschillende stellingen, zoals: 'Vluchtelingen zijn profiteurs die misbruik maken van de Nederlandse voorzieningen'. 

© Nationale Onderwijsgids