Normal_gymles_basisschool__still_

De gymlessen zoals die gegeven worden op de basisschool en in het voortgezet onderwijs zijn niet meer van deze tijd. Toestellen als het klimrek aan de wand, touwen, ringen en de turnburg zijn veel te saai in vergelijking met het aanbod dat leerlingen buiten de school vinden. Dat zegt oud-gymnastiekleraar Erik Spielenberg, een van de genomineerden voor de Nationale Sport Innovatie Prijs die vandaag wordt uitgereikt. Dit meldt de NOS.

Sport- en speeltoestellen zijn erop gemaakt lang mee te gaan. De lange periode voordat een school nieuw materiaal aanschaft zorgt ervoor dat er in de tussentijd heel wat verandert in het aanbod van speelmaterialen. “Het is allemaal heel statisch, heel saai en we doen scholieren er niet veel plezier mee”, zegt Spiegelenberg.

De voormalige gymleraar heeft daarom een roulatiesysteem bedacht om meer variatie in het materiaal op scholen te kunnen creëren. In het systeem worden de toestellen in de berging vijf keer per jaar gewisseld en krijgen de leerlingen de beschikking over bijvoorbeeld skateboards, tafeltennistafels en frisbees. “Dan leren kinderen tijdens de gymles bewegen op materialen die ze in hun vrije tijd tegenkomen. Dat is verrassender, leuker en uitdagender”, aldus Spiegelenberg.

Het roulatiesysteem is een van de kanshebbers op de innovatieprijs. De twee andere genomineerde ideeën zijn SmartGoals, een oplossing voor trainingen bij hockey en voetbal, en De Tovertafel, een interactieve tafel die ouderen met dementie stimuleert meer te bewegen.

© Nationale Onderwijsgids