Normal_normal_test_proefwerk_citotoets

Alle basisscholen zijn, op basis van de nieuwe Wet Eindtoetsing PO, verplicht bij alle leerlingen in groep 8 jaarlijks een eindtoets af te nemen (uitgezonderd degenen die voldoen aan de ontheffingsgronden). De overheid stelt hiervoor de Centrale Eindtoets beschikbaar. In het schooljaar 2014-2015 konden scholen ook kiezen voor twee andere door de minister goedgekeurde toetsen: de IEP eindtoets van Bureau ICE en ROUTE8 van A-Vision. Inmiddels zijn normtabellen voor beide toetsen opgesteld. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

Na goedkeuring door staatssecretaris Dekker van Onderwijs gelden deze normtabellen en worden ze toegevoegd aan de Regeling leerresultaten primair onderwijs. Vanaf dat moment past de inspectie bij het beoordelen van de resultaten deze normtabellen toe. Als de resultaten volgens de normtabel onvoldoende zijn, gaat de inspectie na wat het oordeel zou zijn op basis van de leerlingvolgsysteemtoetsen of het Drempelonderzoek 678 van deze groep 8. Alleen als dit oordeel ook onvoldoende is, beoordeelt de inspectie de resultaten van 2014-2015 als onvoldoende. Dit is een overgangsregeling voor alleen de resultaten van het schooljaar 2014-2015.

Het is de bedoeling dat de normtabellen gelden voor de komende schooljaren. Jaarlijks onderzoekt de inspectie of de normtabellen voldoende betrouwbaar zijn. Zo niet dan worden deze aangepast.

© Nationale Onderwijsgids