Normal_normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

De Onderwijsinspectie heeft de kwaliteit van het onderwijs op de openbare basisschool De Hasselbraam in de nieuwbouwwijk Oostindie in Leek beoordeeld als zeer zwak. De kwaliteit zou ernstig tekort schieten. Zo zouden de leerprestaties van de 135 leerlingen beduidend lager liggen dan die van vergelijkbare scholen. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

Volgens de Onderwijsinspectie is niet alleen de kwaliteit zeer zwak ook de leerlingenzorg zou te wensen over laten. Uit onderzoek is gebleken dat de leerlingen van de basisschool aan het eind van groep 8 op het gebied van taal en rekenen veel minder hebben geleerd dan leerlingen op vergelijkbare scholen. Van de leerlingen in de groepen 3 tot en met 6 blijken de leerprestaties wel orde te zijn.

De Onderwijsinspectie constateerde ook dat de lesstof voor de bovenbouw voor veel leerlingen niet goed zou aansluiten bij de stof van het voortgezet onderwijs. “Te veel leraren leggen de lesstof en opdrachten onvoldoende duidelijk uit. Daardoor begrijpen de leerlingen de les en de opdrachten niet goed en halen ze geen goede resultaten. Daardoor zijn te weinig leerlingen rustig en gericht aan het werk. Ook de werksfeer laat te wensen over”, aldus de inspectie.

De school heeft al een plan van aanpak opgesteld dat moet leiden tot verbetering van de kwaliteit. Zo wordt er aan de leraren een methode aangereikt, zodat zij zich beter kunnen verdiepen in de leerlingen. De school hoop in januari niet meer bestempeld te worden als zeer zwak.

© Nationale Onderwijsgids