Normal_verkeer_verkeersbrigadiers_scholen

Maar liefst 83 procent van de basisscholen in Nederland heeft te maken met zaken die de verkeersveiligheid in de omgeving van de school negatief kunnen beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Veilig Verkeer Nederland. Met de campagne ‘Help ze oversteken’ biedt Veilig Verkeer Nederland scholen en ouders ondersteuning bij het opstarten en coördineren van een verkeersbrigade, zo meldt de organisatie. 

In totaal zijn 2.311 basisscholen ondervraagd in het onderzoek. Bij 58 procent van deze scholen ontstaan er gevaarlijke situaties door drukte tijdens het brengen en halen van leerlingen, bij 41 procent spelen er parkeerproblemen en bij 32 procent van de scholen zijn er gevaarlijke oversteekplaatsen op de school-thuisroute. Van de scholen waar nu nog geen verkeersbrigade is, geeft 10 procent aan dat er wel behoefte is aan een verkeersbrigade die helpt om kinderen veilig te laten oversteken op weg naar school.

Voor Veilig Verkeer Nederland zijn deze cijfers aanleiding om extra aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid op de school-thuisroute. “Juist in de omgeving van een basisschool, waar altijd veel kinderen zijn, zou je denken dat het verkeer veilig is”, zegt Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland. Het onderzoek wijst uit dat veel gevaarlijke situaties ontstaan door drukte bij het brengen en halen van kinderen. Cohen: “Het kan er soms chaotisch aan toe gaan bij basisscholen. Een deel van de oplossing ligt in het verminderen van het autoverkeer: ga dus zoveel mogelijk te voet en met de fiets naar school. Maar dan moet het wél veilig zijn.”

Komende weken voert Veilig Verkeer Nederland de campagne ‘Help ze oversteken’. Ouders die zich zorgen maken over een oversteekplaats op de route naar school kunnen samen met de school het initiatief nemen voor het oprichten van een verkeersbrigade. Veilig Verkeer Nederland biedt daarbij ondersteuning. 

© Nationale Onderwijsgids