Foto: Jørgen Koopmanschap

De Nationale Voorleeskampioen Julie Slagman heeft het startsein gegeven voor de 23e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd 2015/2016. De twaalfjarige Julie overhandigde het eerste deelnamepakket aan haar voormalige juf Judy Admiraal van de KB Fatimaschool in Rotterdam. Vanaf vandaag ontvangen duizenden basisscholen in heel Nederland een gratis deelnamepakket voor De Nationale Voorleeswedstrijd. Deelnemende scholen kunnen voor 1 december hun schoolkampioen aanmelden voor de volgende ronde. Afgelopen jaar deden ruim 3.300 basisscholen mee aan de landelijke voorleesstrijd. Dat meldt De Nationale Voorleeswedstrijd.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt sinds 1993 door Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken georganiseerd voor leerlingen uit de groepen zeven en acht van de basisschool. Via voorrondes in de klas en regionale en provinciale rondes in de bibliotheken, doet uiteindelijk de beste deelnemer per provincie mee aan de grote landelijke finale. Tijdens de landelijke finale, die op woensdag 25 mei 2016 plaatsvindt, zal uit de twaalf provinciale kampioenen uiteindelijk De Nationale Voorleeskampioen 2016 gekozen worden.

Basisscholen die meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd bieden leerlingen de mogelijkheid aan om op een speelse manier kinderen te stimuleren tot het lezen van de ruime collectie kinder- en jeugdboeken. Uit onderzoek blijkt dat door kinderen veel te laten (voor)lezen, de leesvaardigheid en de woordenschat aanzienlijk zal toenemen. Kinderen die (veel) worden voorgelezen, bereiken bovendien een hoger opleidingsniveau.

© Nationale Onderwijsgids