Normal_kind_bedenkelijk_zorgen__screenshot_

Scholen blijven problemen houden met de omgang met zorgleerlingen en schuiven deze kinderen nog steeds op elkaar af. In veel gevallen wordt de wet op de zorgplicht daardoor niet nageleefd door de scholen. 90 procent van de scholen schrijft zorgleerlingen niet direct in als ouders hen aanmelden, terwijl de onderwijsinstellingen dat volgens de wet wel moeten doen. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), meldt De Telegraaf. 

“Een ernstige en pijnlijke conclusie uit een peiling die wij hebben laten uitvoeren onder bijna 400 schooldirecteuren”, zegt voorzitter Petra van Haren van AVS. “We moeten de hand in eigen boezem steken; scholen pakken de handschoen niet op en sturen inderdaad ouders van het kastje naar de muur. De signalen die ouders afgeven, kloppen.”

Volgens Van Haren krijgen ouders eerst te maken met een kennismakingsgesprek. Vervolgens bepalen de schoolleiders of het kind wel het juiste onderwijs kan krijgen op de school. De meeste scholen verwijzen de ouders en hun kinderen dan door naar een andere school. “Dat doen ze met de beste bedoelingen overigens, want ze menen oprecht dat het zorgkind elders beter af is. Schoolleiders dénken dat ze goed met passend onderwijs bezig zijn door op deze wijze te handelen, maar dat zijn ze helaas niet. Het kind mag niet geweigerd worden. Onbedoeld voeren ze de wet niet uit”, aldus Van Haren.

© Nationale Onderwijsgids