Normal_vergrootglas_loep_vergroten_onderzoek

Leerplichtambtenaren hebben maandag 5 basisscholen in de regio Peelland bezocht en 11 huisbezoeken verricht om te kijken of er sprake was van luxe-verzuim van basisschoolleerlingen. 50 leerlingen verschenen op de eerste schooldag van het jaar niet op school. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

De controle op het luxe-verzuim was aangekondigd. Ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie heet 'luxe verzuim'. 50 kinderen van 5 jaar en ouder waren maandag niet op school in de 7 gecontroleerde gemeenten. 
 
De ouders moeten nu gaan bewijzen dat het kind met een reden niet op school was. De meeste kinderen zouden hun eerste lesdag gemist hebben omdat ze het vliegtuig terug van vakantie hadden gemist. Andere vormen van overmacht en pech werden ook genoemd. Daarnaast waren er kinderen ziek. Wanneer blijkt dat het zieke kind niet thuis was, wordt verder onderzoek gedaan. 
 
"We hebben de indruk dat de actie preventief gewerkt heeft", aldus een woordvoerster van de Peellandgemeenten. In eerdere jaren hebben de gemeenten geen controle op het luxe-verzuim uitgevoerd. Vergelijkingscijfers zijn er dus niet. 
 
© Nationale Onderwijsgids