Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal

Uit cijfers van Monitor Jeugd en Media blijkt dat kinderen al jong actief zijn op internet. Zo heeft 72 procent van de 10 tot 12-jarigen een smartphone. Steeds meer politici en deskundigen zijn van mening dat leerlingen ook les in sociale media moeten krijgen op de basisschool. Vooral de PvdA is groot voorstander en ook de Onderwijsbonden vinden aandacht voor sociale media op school heel belangrijk. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens Loes Ypma van de PvdA wordt er flink gepest via de WhatsApp of Facebook en dat kan heel hard aankomen bij de slachtoffers. Ook zijn er mensen die verkeerde bedoelingen hebben met sociale media. "Het is natuurlijk de nachtmerrie van iedere ouder dat je kind wordt weggelokt. Daarom is het belangrijk dat kinderen kritisch omgaan met social media. Onderwijs is meer dan alleen leren lezen en schrijven”, aldus Ypma.

Hoewel Facebook een leeftijdsgrens heeft van minimaal 13 jaar, blijkt een kwart van de 10-jarigen toch een account te hebben door te liegen over zijn leeftijd. Remco Pijpers van Mijn Kind Online kaart dan ook aan dat het zaak is om al vroeg te beginnen met lessen in de sociale media en te benoemen wat leuk is en wat gevaarlijk kan zijn. De PvdA gaat het onderwerp binnenkort aandragen in de begrotingshandelingen. 

© Nationale Onderwijsgids