Normal_stoelen_op_tafel_school_sluit_dicht_stopt

Vanwege het dalende aantal leerlingen zijn er dit schooljaar 107 basisscholen verdwenen. De verwachting is dat de komende jaren de demografische krimp alleen maar doorzet. De PO-Raad doet een oproep aan het ministerie van Onderwijs om per direct de fusietoets af te schaffen en de regelgeving omtrent de oprichting van een samenwerkingsschool te versoepelen. Dat meldt de PO-Raad.

Volgens de raad kunnen scholen de ontwikkeling beter het hoofd beiden door meer samenwerking of een fusie. Huidige regelgeving rondom samenwerkingsscholen en fusies belemmeren dat. Volgens de PO-Raad had een aantal scholen eerder kunnen anticiperen op de krimp als de regelgeving soepeler zou zijn.

Twee jaar geleden heeft staatssecretaris Dekker van Onderwijs procesbegeleiders ingeschakeld om gemeenten en schoolbesturen in het primair onderwijs te begeleiden bij het nemen van de juiste maatregelen tegen de demografische krimp. Ook geeft Dekker aan al plannen te hebben om de wetgeving die basisscholen in de weg zit bij het aangaan van samenwerkingsscholen aan te passen. De PO-Raad zegt dat dit niet snel genoeg is.

Vorig schooljaar sloten 108 basisscholen de deuren. De scholen verdwijnen vooral in krimpgebieden. Doordat er zoveel scholen hun deuren sluiten, komen er tot 2018 zo'n 12.000 leerkrachten zonder werk te zitten. Volgens de PO-Raad zijn over een paar jaar juist weer meer leerkrachten nodig, omdat er dan door vergrijzing veel docenten met pensioen gaan. De prognose is dat ongeveer negen op de tien gemeenten tot 2025 te maken krijgen met een daling van het aantal leerlingen. Dit betekent dat er in 2019 zo'n 150.000 leerlingen minder zullen zijn in het primair onderwijs. 

© Nationale Onderwijsgids