Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

De schoolvakanties zijn in volle gang. Bijna alle basisscholen in Nederland zijn nu dan ook gesloten. Maar basisschool De School in Zandvoort is de gehele zomervakantie gewoon geopend. De leerlingen van deze school kunnen lessen volgen tussen acht uur 's ochtends tot zes uur 's avonds, vijftig weken per jaar. Dat meldt Trouw.

De school is vijftig weken per jaar geopend, alleen rond de Kerst is de school twee weken gesloten. Ieder kind heeft recht op vakantie en hoeft maar een bepaal aantal uren onderwijs per schooljaar te volgen. Op de basisschool in Zandvoort verschillende vrije dagen en vakantie per kind, dit kunnen de kinderen samen met hun ouders en de school namelijk zelf bepalen.

Hoewel de Onderwijsinspectie lovend is over De School in Zandvoort en de ouders enthousiast zijn, is het nog niet zeker dat de basisschool haar 'flexrooster' na komend schooljaar mag houden. Volgens de wet moeten scholen zich namelijk houden aan de vaste schoolvakanties die door de minister van Onderwijs worden vastgesteld. De lesuren die de basisschool nu in de zomervakantie aan biedt, tellen niet mee voor de verplichte 940 lesuren per jaar. Daarnaast mogen scholen maximaal zeven keer per jaar afwijken van de vijfdaagse schoolweek. Een aantal leerlingen van de basisschool gaat elke week maar vier dagen naar school. Daardoor overtreedt de basisschool de wet met het aanbieden van deze flexibiliteit.

In januari schreef Staatssecretaris Dekker van Onderwijs aan de Tweede Kamer dat hij de meerwaarde ziet van flexibele onderwijstijden, maar hij is ook kritisch. Uit een experiment bleek namelijk dat op de meeste scholen de kwaliteit van het onderwijs er niet op vooruit ging door flexibele onderwijstijden. De Inspectie van het Onderwijs constateerde bij tien van de elf scholen tekortkomingen in het onderwijsproces. De School in Zandvoort was de enige uitzondering en scoorde op alle punten een (ruimte) voldoende. 

© Nationale Onderwijsgids