Normal_klaslokaal

De komende tien jaar zal het aantal leerlingen van basisscholen in de gemeente Deventer met ongeveer duizend scholieren afnemen. Om de leegloop aan te kunnen, zoeken de schoolbesturen in Deventer naar samenwerkingspartners. Dit moet leiden tot een gemeenschappelijke scholenvisie voor het onderwijs in de gemeente. Dat meldt de Stentor.

De scholenvisie moet gemaakt worden door Quo Vadis (bijzonder onderwijs), Stichting Deventer en Almelose Montessorischolen (DAM) en het samenwerkingsverband passend onderwijs Sine Limite. De gemeente Deventer telt zo'n 9000 scholieren op de basisscholen.

Volgens Jan Rensink, bestuurder van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Deventer (OPOD), was de krimp van het aantal leerlingen in 2014 al merkbaar. In het algemeen bleef het leerlingenaantal stabiel in Deventer, maar het aantal scholieren op openbare basisscholen liep toen al iets terug. Dit zou het gevolg zijn van een breder schoolaanbod door de komst van onder meer de islamitische basisschool in Deventer.

Hoewel de leerlingontwikkeling voor OPOD minder terugliep dan het schoolbestuur had verwacht, noodzaakt de krimp volgens Rensink toch tot bezinning op de toekomst. “Hoe kunnen we de kwaliteit van het onderwijs én het veelkleurige aanbod in stand houden en, liever nog, versterken?”, zegt Rensink. Volgens het schoolbestuur is samenwerking het antwoord. Voor Stichting OPOD krijgt deze samenwerking vorm in de voorgenomen fusie met de Deventer en Almelose Montessorischolen. Het streven is om de besturenfusie per 1 januari 2016 te formaliseren. 

© Nationale Onderwijsgids