Normal_rss_entry-1655

(ANP) - Naar schatting 40.000 jonge kinderen hebben een ernstig verwaarloosd melkgebit. Dat komt zaterdag naar voren uit een onderzoek van RTL Nieuws. Oorzaak van de gebitsproblemen zijn ouders die hun kinderen de hele dag door zoetigheid geven en ook 's avonds en 's nachts nog een flesje sap of 'pyjama-papje' geven. Gezond eten thuis en op school is dus niet alleen belangrijk voor de gezondheid van kinderen, maar ook voor hun gebit.

Tandartsen komen allerlei ellende tegen, variërend van dikke lagen plak, etensresten tot afgebrokkelde en tot stompjes afgesleten tanden. Ook zien ze geregeld ernstige ontstekingen en abcessen in de kindermonden. Poetsen loopt soms uit op een strijd die deze ouders niet altijd aangaan, aldus RTL. Ook mijden ze de tandarts en gaan ze er pas naartoe als de pijn bij hun kind ondraaglijk is. Dan is het vaak al te laat.

Steeds meer scholen zetten zich in om een Gezonde School te worden. Veel scholen doen de vruchtensappen en suikerhoudende dranken de deur uit en laten de kinderen voornamelijk water drinken. Ook het snoepen wordt in de ban gedaan; gezond eten wordt gestimuleerd. Ook krijgen de kinderen les in gezond eten en beweging, zo leren de kinderen dat dit beter voor hen is.