Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Wanneer middelbare scholen meer informatie willen over een leerling bij toelating, mogen de toetsscores opgevraagd worden bij de middelbare school. Alleen wanneer de ouders instemmen, mag de basisschool deze extra informatie geven. Dat meldt de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen (VOS/ABB). 

Het merendeel van de middelbare scholen zou geen genoegen nemen met het advies van de basisschool. Dit blijkt uit een enquête van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) onder ouders en leerkrachten. Volgens VOS/ABB trekt de VOO de onjuiste conclusie door te zeggen dat middelbare scholen tegen de beleidswijziging ingaan wanneer zij vragen om de toetsresultaten.

VOS/ABB kaart aan dat volgens het gewijzigde artikel scholen de resultaten van de centrale eindtoets inderdaad niet meer mogen meenemen bij de toelating van leerlingen. Plaatsing gebeurd namelijk op basis van het advies van de basisschool. Maar scholen in het voortgezet onderwijs mogen wel om extra informatie vragen. Echter zijn basisscholen niet verplicht om de opgevraagde gegevens te verstrekken. Wanneer een basisschool de gegevens wil geven, moet eerst toestemming gevraagd worden aan de ouders. 

© Nationale Onderwijsgids