Normal_peuter_water_drinken

Ruim 10.000 basisschoolleerlingen van de stichting MosaLira, stichting kom Leren en kinderen uit het COACH programma van het Maastricht UMC+ ontvangen nog voor de zomervakantie een bidon van de Stichting Maatschappelijke Projecten Maastricht (SMPM). SMPM wil kinderen met deze actie leren dat water drinken een gezond alternatief is voor suikerhoudende frisdrank en vruchtensappen. Met het project 'Drink Water' gaat SMPM de strijd aan met kinderobesitas. Dat meldt Maastricht UMC+.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de gezondheid in Limburg slechter is dan in de rest van Nederland. Overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) zijn daarop geen uitzondering. Het project ‘Drink Water’ is een van de concrete acties om Limburgse kinderen op jonge leeftijd te wijzen op de voordelen van een gezonde leefstijl.
Veel mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker die in sommige drankjes zit. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de open dag van het Maastricht UMC+. SMPM richtte in samenwerking met Mosae Vita een speciale ‘waterbar’ in waar bezoekers werd gevraagd om te raden welk stapeltje suikerklontjes bij welk drankje hoorde. Vrijwel iedereen onderschatte het suikergehalte in vooral sportdranken, chocomel en vruchtensappen. SMPM ziet kraanwater als een gezond, goedkoop en duurzaam alternatief.

Theo Thuis, voorzitter van SMPM: “We willen kinderen bewust maken van de hoeveelheid suiker in drankjes en water drinken stimuleren. Met deze bidonactie bereiken we ruim 10.000 kinderen. Leerkrachten omarmen het project en geven de kinderen verdere uitleg over het drinken van water. We werken samen met partners, zoals MVV Maastricht, om uiteindelijk zoveel mogelijk kinderen in de provincie Limburg te bereiken.”

© Nationale Onderwijsgids