Normal_kinderdagverblijf_kinder_opvang_arendjan
Er worden goede resultaten geboekt door een nieuw zorgteam in de gemeente Vught. Het team richt zich specifiek op kinderen van nul tot zes jaar. Doel is voorkomen dat kinderen die een abnormaal ontwikkelingspatroon hebben, vastlopen wanneer zij naar de basisschool gaan. Dit meldt Vakblad Vroeg.
 
Het zorgteam werkt samen met kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen. Wanneer een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf merkt dat een kind zich niet ontwikkelt zoals andere kinderen, kunnen zij het zorgteam inlichten. Het team, bestaand uit een verpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg, een medewerker van Integrale Vroeghulp en Anneke Buursink-Niessink, ondersteuningsmanager passend onderwijs, gaat vervolgens analyseren wat er aan de hand is. Dit doet het team samen met de ouders en de pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf. Uit de analyse komt vervolgens een stappenplan voort. “Soms is het aanbieden van opvoedondersteuning afdoende,” vertelt Anneke Buursink-Niessink, “maar er kan ook reden zijn voor een onderzoek door een orthopedagoog. Op basis van de bevindingen krijgen de ouders en de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf tips of er volgt een verwijzing naar specialistische hulp.”
 
Het zorgteam boekt goede resultaten, onder meer omdat het belangrijk is om vroegtijdig te helpen als een kind zich anders ontwikkelt. Buursink-Niessink: “Ik roep altijd 'meld een kind uiterlijk aan als het net drie jaar is'.” Dan is er net genoeg tijd om het kind te helpen voordat het op de basisschool komt en daar vastloopt. Het zorgteam regelt daarnaast ook op voorhand al een ondersteuningsarrangement op de basisschool. Vanaf dag één op de school krijgt het kind dan al de juiste ondersteuning. 
 
© Nationale Onderwijsgids