Foto: Freek van den Bergh

Veel scholen volgen de rest van de week een tropenrooster. Dit betekent dat de scholen eerder starten en rond het middaguur de lessen stoppen. De hitte is de reden dat veel schoolbesturen het rooster omgooien. Dit meldt het AD. 

Oplopende temperaturen in de klas gaan hand in hand met teruglopende concentratie. Veel scholen hebben geen airco, en dus stijgt het kwik in het klaslokaal gedurende de dag. Reden om 's ochtends, wanneer het nog koel is, les te geven en dan de leerlingen naar huis te sturen, zo vertelt Niek Barendregt van OPOD, een scholenkoepel met 16 basisscholen. 
 
Volgens hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen en het Rode Kruis is het een slim besluit om over te gaan op een tropenrooster. Hein Daanen: “Je kunt je minder goed concentreren. Het lijkt me voor zowel leraar als leerlingen van belang om met maximale concentratie in de klas te zitten.'' Het Rode Kruis vindt het hanteren van een tropenrooster een goed idee omdat kinderen een kwetsbare groep zijn. “Die denken er uit zichzelf niet aan om genoeg te drinken, terwijl dat wel erg belangrijk is. Net zoals ze genoeg verkoeling moeten zoeken.''
 
Scholen zijn bij extreme warmte vrij om het rooster aan te passen. Als een school eerder stopt met lesgeven, zijn zij echter wel verplicht kinderen op te vangen die niet eerder naar huis kunnen. Ouders moeten ook op tijd geïnformeerd worden over het vervroegen van de eindtijd.
 
© Nationale Onderwijsgids