Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

De Tweede Kamer is nog in twijfel over het initiatiefwetsvoorstel van SGP, CDA en D66. Dit wetsvoorstel bakent het toezicht van de Onderwijsinspectie af waardoor scholen meer vrijheid krijgen om hun onderwijs goed te organiseren. VVD, PvdA en SP zijn nog in twijfel. De ChristenUnie heeft wel aangegeven positief tegenover het voorstel te staan. Dat meldt de PO-Raad.

In het wetsvoorstel staat onder meer dat het oordeel van de Onderwijsinspectie over een school gebaseerd moet zijn op de wettelijk vastgestelde deugdelijkheidseisen, de minimum-kwaliteit. Wanneer scholen het niet eens zijn met het oordeel van de Inspectie moeten ze bezwaar en beroep aan kunnen tekenen.

Vooral de SP en PvdA hebben twijfels over het wetsvoorstel. Zo wil de SP docenten een grotere rol geven bij het bepalen of een school akkoord is het met het oordeel van de Inspectie. De VVD vraagt zich af of de deugdelijkheidseisen wel van deze tijd zijn. De PO-Raad steunt het wetsvoorstel. De raad is van mening dat wanneer de kwaliteit van scholen goed is en ze dat laten zien, de Inspectie meer afstand kan houden. De rol van de Inspectie wordt hierdoor meer stimulerend. Wel zet de raad vraagtekens bij het plan bezwaar en beroep mogelijk te maken.

De Kamer discussieert ook over of de Inspectie gedifferentieerd toezicht moet houden op het onderwijs. Het debat wordt op een later moment afgerond, wanneer is nog niet bekend. 

© Nationale Onderwijsgids