Normal_onderwijs__klas_les_martijn_9219

Van alle 7500 Amsterdamse leerlingen van groep 8, is 95 procent geplaatst op een middelbare school uit hun top drie. 74 procent van de leerlingen komt zelfs op de school die ze als eerste keuze hebben ingevuld. In totaal zijn er 75 kinderen die niet op een school uit hun top vijf zijn geplaatst. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuw matching-systeem. Dat meldt Parool.

Sinds dit jaar moeten de leerlingen van groep 8 in Amsterdam tot acht voorkeursscholen opgeven, waarna ze via een computersysteem worden geplaatst. Doordat de plaatsing via een computersysteem gebeurt, hoeft er niet meer per school geloot te worden. Het plaatsen moet hierdoor eerlijker verlopen. Het nieuwe systeem is in opdracht van de gemeente ontwikkeld door econometristen van de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam.

In het systeem werden alle namen van de kinderen ingevoerd en elk kind kreeg een lotnummer. Door dit systeem zou de kans groter zijn om bij een school uit de top drie terecht te komen. Voorgaande jaren was er veel teleurstelling en stress onder zo'n 500 leerlingen, omdat ze werden uitgeloot voor de middelbare school van hun voorkeur. Toch reageerden ouders niet positief op het nieuwe lotingssysteem. “Nu moeten meer kinderen genoegen nemen met een tweede of derde voorkeursschool”, schreef een ouder.

De resultaten van de loting worden geanalyseerd door de vereniging van schoolbesturen OSVO. In de laatste week van juni worden de resultaten openbaar gemaakt. Na de zomervakantie wordt een tevredenheidsonderzoek over het nieuwe systeem gehouden. 

© Nationale Onderwijsgids