Normal_roddelen_pesten

Kinderen zouden gelukkiger zijn als ze in staat zijn een kwetsende of pestende klasgenoot te vergeven. Dit blijkt uit het proefschrift van Reine van der Wal van de Radboud Universiteit Nijmegen. Op 26 juni promoveert Van der Wal met dit proefschrift aan de universiteit. Dat meldt het Nederlands Jeugd Instituut.

Vergeving zou een succesvolle strategie zijn om hechte relaties te behouden. Deze relaties heeft iedereen nodig voor zijn of haar welzijn en gezondheid. Het is onvermijdelijk dat kinderen een keer door vrienden worden gekwetst. Volgens Van der Wal zijn kinderen beter in staat om onderlinge relaties te herstellen wanneer zij kunnen vergeven.

Bij kinderen zou vergeving leiden tot meer welbevinden, maar alleen als het kind de relatie met de dader, vooral een vriend, graag goed wil houden, zegt Van der Wal. Kinderen zouden ook meer vergeving laten zien naar hun vriendjes, dan naar minder bevriende klasgenoten; zelfs als dit tegen het advies van ouders in is. Volgens Van der Wal leidt het vergeven van pesten niet meteen tot meer geluk, maar het vermindert wel de kans op latere eenzaamheid en sociale angst. 

© Nationale Onderwijsgids