Normal_muzieknoten_noten_klarinet_instrument_muziek

Directeur Frank Helmink van Buma Cultuur zegt dat het goed is dat het besef terug is dat muziekonderwijs cruciaal is in het leven van een kind. De organisatie is dan ook blij met de beslissing van minister Bussemaker van Onderwijs om 25 miljoen euro beschikbaar te stellen aan scholen in het basisonderwijs. Met dit geld moet de deskundigheid van docenten op het gebied van muziekonderwijs vergroot worden. Dat meldt Buma Stemra.

Buma Cultuur, onderdeel van auteursrechtenorganisatie Buma Stemra, verzorgt op een groot deel van de middelbare scholen in Nederland het muziekonderwijs met het muziekeducatieprogramma Buma Music Academy. Volgens Buma is muziek niet alleen een belangrijke uitingsvorm, maar draagt muziek ook cultuur over en verbindt het mensen. Uit vergelijkingen met Scandinavische landen zou blijken dat hoe meer en hoe langer muziekles gegeven wordt, hoe meer mensen kunnen kiezen voor een professionele carrière in de muzieksector.

In 2012 is de Buma Music Academy gestart, wat inmiddels op meer dan 350 middelbare scholen gebruikt wordt. "Het doet me deugd dat de overheid haar verantwoordelijkheid in deze pakt. Nu is het zaak samen met die overheid er voor te zorgen dat op zo kort mogelijke termijn ieder kind in Nederland weer met muziek in aanraking komt. We zijn op de goede weg", zegt Helmink.

“Met deze impuls wordt een bijdrage geleverd aan respect voor muziek. De componisten en artiesten van de toekomst zitten nu op de basisschool. Als we deze jongeren nu geen muziekles geven, ontnemen we hen de mogelijkheid hun muzikale potentieel maximaal tot ontplooiing te laten komen”, aldus Hein van der Ree, directeur Buma Stemra.

© Nationale Onderwijsgids