Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Mbo-leerlingen krijgen beter onderwijs in kritisch denken en het voeren van een dialoog over complexe thema’s als radicalisering, discriminatie en vrijheid van meningsuiting. Minister Bussemaker van Onderwijs scherpt de wet op deze punten aan, zodat het burgerschapsonderwijs in het mbo aan de eisen van deze tijd voldoet. Dit meldt de Rijksoverheid.

In het mbo gebeurt al veel aan burgerschap, maar uit onderzoek blijkt dat de aandacht voor kritische denkvaardigheden hier nog onvoldoende is, met name op de niveaus 1 en 2. Juist in mbo 1 en 2 is burgerschap van groot belang omdat deze leerlingen op dit thema vaak een achterstand hebben en het onderwijs hier dus nog meer verschil kan maken. Om het burgerschapsonderwijs in het mbo te versterken, scherpt minister Bussemaker het examen- en kwalificatiebesluit aan op de punten kritisch denken en het voeren van een dialoog over complexe thema’s als radicalisering, discriminatie en vrijheid van meningsuiting. Dit gebeurt per 1 augustus 2016.

Burgerschapsonderwijs is van groot maatschappelijk belang, zeggen minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker. Juist in een tijd als deze, waarin radicalisering en vrijheid van meningsuiting belangrijke thema’s zijn, moeten jongeren kennis hebben van de beginselen van de rechtsstaat, daarover een dialoog kunnen voeren en kritisch kunnen denken.

In het basis- en voortgezet onderwijs zijn de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet. De Inspectie constateert dat veel scholen voldoen aan de minimumeisen wat betreft de aandacht die aan burgerschap moet worden gegeven. Maar er is vaak niet duidelijk wat scholen leerlingen precies leren over de fundamentele waarden van onze democratie en de gevaren van radicalisering.

Een belangrijke rol bij het vormgeven van burgerschapsonderwijs is weggelegd voor de lerarenopleidingen. Ook hier is duidelijke voortgang zichtbaar. Burgerschap heeft een plaats gekregen in de generieke kennisbasis voor pabo’s en tweedegraads lerarenopleidingen, waardoor elke student er mee te maken krijgt. Wel zijn er bij schoolleiders klachten over het kennisniveaubij pas afgestudeerde docenten. 

© Nationale Onderwijsgids