Normal_basischool_lerares_kinderen_les_klas

Ouders die het niet eens zijn met de plaatsing van hun kind op een bepaalde basisschool, proberen de plek via internet te ruilen. In het nieuwe lotingssysteem konden ouders hun voorkeur voor een school opgeven, maar zijn hiermee niet zeker dat hun kind ook op die school terecht komt. Daarom proberen sommige ouders nu met elkaar te ruilen. Dit meldt het Parool. 

Op de Facebookpagina van ouderinitiatief Vrijheid van Schoolkeuze in Amsterdam worden door ouders verschillende oproepen geplaatst om te ruilen van basisschoolplek. “Of het mag, weten we niet zeker. We zijn een voorstander van het nieuwe lotingsbeleid, maar het laat te weinig ruimte over voor mensen die een school willen buiten hun eigen buurt”, zegt Menno van de Koppel van Onderwijsconsument Amsterdam.

In het nieuwe systeem krijgen kinderen op acht verschillende scholen voorrang op basis van de loopafstand vanaf hun huis. Van de Koppel denkt dat het ruilen niet mogelijk is, omdat het gaat over een toelatingsbesluit voor een bepaald kind. Dit beleid telt niet automatisch voor degene met wie de ouders zouden willen ruilen. Het ruilen zou wel een goede oplossing zijn als de school minder tevreden zou zijn met de plaatsing en een ouder het via ruilen op zou kunnen lossen, zegt Van de Koppel.

Breed Bestuur Overleg (BBO) benadrukt dat het ruilen van basisschoolplekken niet mag. “Het is absoluut niet toegestaan om te ruilen. Als je niet tevreden bent met je plaats, kun je op zoek gaan naar een andere school waar nog wel ruimte over is. Dat betekent niet dat je zelf mag bepalen wie er voor jou in de plaats komt. Dat wordt op basis van loting bepaald”, aldus de BBO. 

© Nationale Onderwijsgids