Normal_normal_family_reading_hour

Het thema van de dag van de Leerplicht op 19 maart is dit jaar 'recht op onderwijs'. De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs (NVvTO) constateert, uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken, dat kinderen die van hun ouders thuisonderwijs krijgen in alle gevallen zijn voorzien in dit recht op onderwijs. De vereniging pleit ervoor dat het recht op thuisonderwijs wettelijk geregeld wordt. Dit meldt de NVvTO.

Het recht op onderwijs bepleiten betekent dat ouders zelf een bewuste keuze kunnen maken voor onder andere thuisonderwijs. De vereniging hoopt dat er in de voorstellen van staatssecretaris Sander Dekker voor de zomer stappen zijn gezet om het juridisch recht op onderwijs en een passende vorm van toezicht te regelen. Dit zou de Onderwijsraad eerder al geadviseerd hebben. In opdracht van het ministerie van Onderwijs is een adviesbureau bezig met het inventariseren van de mogelijkheden om thuisonderwijs een plaats in de wet te geven.

De NVvTO vindt dat het tijd is om de verouderde Leerplichtwet uit 1969 aan te passen aan de eisen van de moderne tijd. De Kinderombudsman en de Tweede Kamer zochten eerder al naar manieren om onderwijs flexibeler te maken. De huidige Leerplichtwet zou dat vooralsnog tegenhouden. Met flexibel onderwijs zou er gezorgd kunnen worden voor passend onderwijs op maat voor ieder kind. Dit zou bijvoorbeeld gedeeltelijk thuis en op school kunnen of volledig thuis. Volgens de vereniging biedt thuisonderwijs vele flexibele en innovatieve mogelijkheden waarin een school niet altijd in kan voorzien. Aanpassingen in de Leerplichtwet zouden flexibel passend onderwijs mogelijk maken. 

© Nationale Onderwijsgids