Normal_reizen_paspoort_id

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij (NAMM) wil, in samenwerking met Ziggo, na de zomervakantie een Nationaal Media Paspoort voor groep 7 en 8 van de basisschool lanceren. Daarmee kunnen mediacoaches op een nieuwe manier mediawijsheid in de klas brengen.

Het idee achter het te ontwikkelen lespakket is dat kinderen virtueel op reis gaan. Tijdens hun reis ontvangen ze boarding passes voor oefeningen die zowel digitaal als klassikaal worden aangeboden over thema’s als privacy, sociale omgangsvormen, digitaal pesten, sexting, virtuele reclame, gamen en digitale identiteit. Het lespakket gaat grotendeels uit van ervaringsgericht leren. Met het mediaspel worden jaarlijks zo’n kwart van alle schoolkinderen groep 7 en 8 bereikt.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2014 zei Marc Dullaert, kinderombudsman, naar aanleiding van de Manifest Recht op mediawijsheid al: “Elk kind heeft volgens het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties recht op educatie. Het recht op mediawijsheid is de eigentijdse vertaling van dit recht op educatie. Zo leren kinderen als volwaardig burger te leven in de huidige maatschappij”.

Een Nationaal Media Paspoort zou hieraan kunnen bijdragen, vooral als het wordt ontwikkeld in samenspraak met partijen die deskundig zijn op gebied van kinderrechten, media educatie en mediawijsheid. Bamber Delver deed een oproep op Twitter om partijen te verwelkomen om te werken met het Nationaal Media Paspoort.

Er zijn al een aantal verschillende diploma's en paspoorten die scholieren kunnen behalen. Zo is er onder andere het lespakket Diploma Veilig Internet van Kennisnet. Dit leert kinderen om te gaan met de mogelijkheden en risico’s van internet. Jaarlijks behalen rond de 17.000 schoolkinderen dit diploma. Ook is er het gezinspakket e-safety, wat draait om het beantwoorden van vragen, plakken van stickers en het doen van leuke oefeningen. Het pakket bevat voor ouders een handboek met informatie en tips en voor kinderen allerhande inspirerend oefenmateriaal. Inmiddels zijn ruim 30.000 exemplaren verspreid onder scholen en bibliotheken.

© Nationale Onderwijsgids