Normal_basisschool_kinderen

Zes kilometer lopen met zes liter water op je rug. Voor veel kinderen in ontwikkelingslanden is dat dagelijkse kost. Twaalfduizend Nederlandse basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 ervaren tijdens de sponsorloop Wandelen voor Water op 18 maart hoe zwaar dat is. Dit meldt Simavi. 

Meer dan honderdvijftig scholen en 12.000 leerlingen door het hele land verspreid, lopen zes kilometer met zes liter water op hun rug om een zo hoog mogelijk sponsorbedrag op te halen voor projecten van Simavi. De opbrengst wordt dit jaar ingezet voor twee waterprojecten op basisscholen in centraal Kenia en in het noorden van Ghana. Schoolkinderen in deze regio's krijgen mede door deze projecten les over goede hygiëne. Simavi werkt in deze landen aan een gezonde basis voor de gemeenschap door de toegang tot veilig drinkwater, schone wc's en kennisoverdracht. Door deze projecten worden in 2016 12.700 schoolkinderen en docenten voorzien van toiletten, handenwasvoorzieningen en schoon drinkwater.

Naast het inzamelen van sponsorgeld bestaat het programma van Wandelen voor Water ook uit kennisoverdracht. Nederlandse schoolkinderen krijgen voorafgaand aan de sponsorloop gastlessen om hen een beter besef te geven over de situatie waarin veel van hun leeftijdsgenoten zich bevinden. Zo leren zij dat drinkwater en goede hygiëne belangrijke voorwaarden zijn voor een gezonde basis. Wandelen voor Water is een landelijk initiatief georganiseerd door Aqua for All. Simavi verzorgt elk jaar een groot aantal sponsorlopen rond Wereld Waterdag, 22 maart. 

© Nationale Onderwijsgids