Logo_techniek_talent_techniektrofee

Krijgen uw leerlingen techniekles? Schrijf uw basisschool dan nu in voor de TechniekTrofee 2015! De school met de beste techniekinitiatieven ontvangt de Maas Geesteranusprijs, bestaande uit een oorkonde, een penning en 3500 euro! Ter inspiratie spraken wij de winnaar van vorig jaar: Daltonschool Neptunus in Amsterdam.

Speciale lokalen
Hoe ziet het techniekonderwijs op de winnende school van 2014 eruit? “Leerlingen krijgen iedere week drie kwartier les in lokalen voor wetenschap, natuur en technologie, zoals de daktuin”, vertelt coördinator Rik Kuiper. “Hier werken ze in tweetallen aan een opdracht. Niet uit een boek, maar volgens de methode Onderzoekend en Ontwerpend leren.”

Talent ontdekken
Waarom vindt de Daltonschool Neptunus dit soort onderwijs zo belangrijk? Kuipers: “Wetenschap, natuur en technologie is een onderdeel van de algemene ontwikkeling”, zegt hij. “Verder ontwikkelen leerlingen een onderzoekende houding en bieden we ze de mogelijkheid hun talenten te ontdekken.”

Voorbeeld-opdrachten
De opdrachten zijn onderverdeeld in vijf systemen met achterliggende kerndoelen. Alle groepen, van groep 1 tot en met groep 8, doen mee. Hoe de opdrachten eruit zien? De Daltonschool Neptunus legde een ware database van opdrachten aan, zodat ook andere scholen er direct mee aan de slag kunnen.

Heel gemakkelijk
Kan iedere basisschool techniekles geven? “Jazeker, je moet gewoon beginnen”, stelt Kuiper. “Niet meteen in alle klassen. Eén of twee groepen is genoeg en daarna kun je de lessen eventueel verder ontwikkelen. Speciale lokalen en een coördinator zijn mooi meegenomen maar niet per se nodig. En het is ontzettend mooi om te zien hoe leuk de kinderen het vinden.”

Publiciteit
Het prijzengeld staat nog op de bank. “We hebben veel ideeën voor een bestemming, maar de knoop nog niet doorgehakt”, zegt Kuiper. “Het gaat in ieder geval naar de structurele ontwikkeling van wetenschap, natuur en technologie.” Deelname aan de TechniekTrofee heeft hem behoorlijk wat publiciteit opgeleverd. Zo kwam bijvoorbeeld het Jeugdjournaal langs: “De kinderen waren enthousiast!”

Meedoen?
Wilt u dit jaar meedingen naar de felbegeerde TechniekTrofee? Meldt u dan vóór 18 april hier aan of kijk hier voor meer informatie. De prijsuitreiking is op 17 juni. 

Over de TechniekTrofee
De TechniekTrofee is een initiatief van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds en TechniekTalent.nu. Met deze wedstrijd zetten zij basisscholen in de schijnwerpers die de talenten van hun leerlingen ontwikkelen met behulp van techniekonderwijs. Ook moedigen zij scholen aan om wetenschap en techniek in het lesaanbod te verankeren door middel van publiciteit, een geldprijs en ondersteuning bij de invoering van techniekonderwijs.

(Dit is een advertorial)