Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

De gemeente en scholen in Enschede verwachten dat leerlingen op latere leeftijd meer kansen hebben op de arbeidsmarkt als ze les krijgen in Duits. De stad kent nu een werkloosheidspercentage van achttien procent. In de dichtstbijzijnde Duitse stad Gronau is dit drie procent. Dit meldt RTV Oost. 

In heel Nederland zijn er veertig basisscholen die Duits geven, maar in Enschede maar één. Terwijl de stad dichtbij Duitsland ligt. Als de leerlingen op jongere leeftijd al Duitse les krijgen, kunnen ze later ook in Duitsland aan het werk of contacten met Duitse bedrijven of klanten onderhouden. Niet alle basisscholen hebben de tijd of middelen om lessen Duits te geven, daarom denken een aantal basisscholen erover na om het naschools aan te bieden. Een andere mogelijkheid is om Duits te integreren in andere lessen, bijvoorbeeld in de muzieklessen.

Het geven van Duitse les in het basisonderwijs is een van de maatregelen in de strijd tegen jeugdwerkloosheid in Enschede. Hiervoor hebben de gemeente, basisscholen, middelbare scholen, ouders en een aantal leerlingen de Lokale Educatieve Agenda opgezet. Zij willen via dit plan een betere afstemming van het onderwijs op wat het bedrijfsleven nodig heeft. Enschede stelt de komende vier jaar bijna acht miljoen euro beschikbaar voor het plan.

© Nationale Onderwijsgids