Normal_leerlingen_klas__screenshot_

De mechanische ventilatie is op veel basisscholen onvoldoende, dit blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland en Twente. De instelling heeft onderzoek gedaan op 62 basisscholen in Overijssel. De scholen konden hier gratis aan meedoen, dankzij een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit meldt de Stentor. 

GGD benadrukt dat het belangrijk is voor kinderen om frisse, schone lucht te krijgen tijdens de les. Als er te weinig geventileerd wordt zouden kinderen hoofdpijn kunnen krijgen, daalt hun concentratie of nemen astmaklachten toe. Om dit te voorkomen hanteert de GGD een ventilatienorm. De norm is afhankelijk van het aantal personen in het lokaal. Hoe meer mensen in het lokaal, des te meer frisse lucht is er nodig. Ook de leeftijd van de mensen in het lokaal hangt samen met de hoeveelheid frisse lucht, oudere leerlingen zouden meer frisse lucht nodig hebben. 

De GGD heeft in totaal 130 klaslokalen onderzocht op 62 verschillende basisscholen. “43 procent van de lokalen voldoet niet aan de GGD-norm, waardoor de luchtkwaliteit in deze lokalen vaak onvoldoende is. Opvallend is dat 57 procent van de lokalen niet voldoet aan de wettelijke norm van het Bouwbesluit. Dit kan diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld een te lage capaciteit bij oplevering van het lokaal, vervuiling van het systeem of verkeerd ingebouwde ventilatiesystemen”, aldus de GGD. Op 23 van de onderzochte basisscholen is de ventilatie wel in orde, daar voldoen alle lokalen aan de GGD-norm en aan het Bouwbesluit.

De GGD geeft een aantal tips mee voor scholen. Zo is het handig om voor ingebruikname van het ventilatiesysteem altijd de ventilatie capaciteit te laten bepalen. Laat door een onafhankelijke partij bepalen of het systeem aan de eisen voldoet. Om vervuiling van het systeem te voorkomen, is onderhoudscontact belangrijk. De Digitale toolkit milieu kan gebruikt worden om met CO2-meters de ventilatie te meten. 

© Nationale Onderwijsgids