Normal_kind_computer_pc

Twintig kinderen van 10 tot 16 hebben een kijkje gekregen in het leven van een ethische hacker tijdens Hacklab High School. De kinderen leren hier het verschil tussen hacken met kwade bedoeling en het ethische hacken. Dit meldt RTL Nieuws.

Hacklab is een initiatief van Deloitte. Tijdens deze dag leren de kinderen alles over security, hacken en privacy op het internet. “We hebben 150 technische analisten in dienst en willen de grootste adviseur op het gebied van digitale veiligheid worden. Maar daarvoor zijn veel jongeren nodig die kiezen voor een opleiding in deze richting. Nu al is het voor veel bedrijven lastig om aan goede technische mensen te komen”, zegt initiatiefnemer Marko van Zwam, hij geeft leiding aan het security-team van Deloitte.

Hacken is net zo belangrijk als beveiliging, dit zegt consultant van Deloitte, Bert Tilmans. Hackers zijn nodig om de veiligheid van systemen bij bedrijven te beveiligen. Dat is anders dan hackers met kwade bedoelingen. De kinderen kregen tijdens Hacklab dan ook een presentatie over ethisch hacken. “We leren ze ook dat ze de kennis die ze hier opdoen niet zomaar op internet kunnen toepassen, dat er hoge straffen staan op computervredebreuk”, aldus Tilmans.

De kinderen kwamen tijdens Hacklab in aanraking met software waarmee echt gehackt kan worden. De oefeningen die de kinderen doen gebeuren wel in een besloten netwerk. “We hebben hier goed over nagedacht en sommige mensen zijn kritisch. We leren ze dat je niet zomaar mag inbreken in andermans systemen of netwerken”, zegt Van Zwam. Centraal stond ook het bewustmaken van veilig gebruik van internet en sociale media met het oog op privacy.

© Nationale Onderwijsgids