Normal_staatssecretaris_sander_dekker

Het advies van basisscholen moet leidend blijven in de toelating van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Veel middelbare scholen vinden het schooladvies niet voldoende om het onderwijsniveau van achtste groepers te bepalen maar staatssecretaris Dekker van Onderwijs is de regels voor de selectie aan te passen. Dit meldt het AD.

Sinds een jaar mogen middelbare scholen alleen afgaan op het advies dat leerlingen meekrijgen van hun basisschool bij de toelating tot een bepaald onderwijsniveau. Scholen vragen de ouders tegen de regels in om extra gegevens, zoals de resultaten van de Cito-toets of het leerlingenvolgsysteem. Dit bleek eerder deze maand uit een steekproef van de Onderwijsinspectie. De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Dekker gevraagd om middelbare scholen te dwingen zich bij het advies van de basisschool te houden.

Hoewel Dekker eerder nog zei het te vroeg te vinden om in te grijpen is hij het met de Kamer eens dat het schooladvies doorslaggevend moet blijven. Eindtoetsen, zoals de Cito, moeten gezien worden  als momentopnamen die als second opinion kunnen dienen. Dekker gaat scholen goed in de gaten houden. Als blijkt dat middelbare scholen het advies omzeilen zal de inspectie ingrijpen en wordt mogelijk subsidie ingehouden.

GroenLinks wil bovendien een verbod op de uitwisseling van gegevens over scores tussen scholen. Basisscholen hoeven die gegevens niet prijs te geven maar mogen dit wel. De partij is bang dat zonder een verbod middelbare scholen deze informatie toch gaan gebruiken in hun selectie van leerlingen. De staatssecretaris wil hier echter niet in meegaan. Wel wil hij meer inzetten op voorlichting aan scholen over de nieuwe werkwijze.

© Nationale Onderwijsgids