Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Drie grote onderwijsinstellingen, SKOE, Consent en VCO willen tot een efficiënter gebruik van schoolgebouwen voor het basisonderwijs in Enschede komen. De gemeente Enschede draagt hier financieel aan bij. Einddoel is het afstoten van enkele schoolgebouwen. In juni moet hier meer duidelijkheid over zijn. Dit meldt Tubantia.

Er staan nu zo'n zeventig lokalen leeg in Enschede, verdeeld over evenzoveel scholen. Door gewijzigd Haags beleid kampt de gemeente met ingang van dit jaar met een gat van 2,5 miljoen euro op de onderwijsbegroting. Het rijk heeft besloten om geld dat is bedoeld voor onderwijshuisvesting niet langer over te hevelen naar gemeenten, maar naar de scholen.

“Over de gevolgen is niet goed nagedacht. Bovendien is het volstrekt onduidelijk of het gekorte bedrag van 2,5 miljoen nu in zijn geheel naar de scholen gaat. Door scholen af te stoten ben je in totaliteit minder kwijt aan onderhoud en kapitaallasten, maar wat moeten wij met die scholen doen. Wat voor bestemming kunnen we eraan geven?”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. De wethouder geeft aan dat er een overschot is aan lokalen en gymzalen. Volgens hem zouden bijvoorbeeld kleine scholen kunnen worden samengevoegd.

In Enschede wordt overigens tegen de landelijke trend in geen teruggang van leerlingenaantal verwacht.

© Nationale Onderwijsgids