Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind

Het aantal slachtoffers van seksueel misbruik blijft groeien volgens Helpwanted, een website over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Vorig jaar zag de organisatie in totaal 1331 melding binnenkomen van kinderen of ouders. Een stijging van 77 procent. De organisatie wil dat er veel meer voorlichting komt op scholen over seksueel misbruik. Ook moet er een vast aanspreekpunt komen op scholen voor slachtoffers. Dit meldt Metro.

Kinderen hebben vaak het besef niet wat een filmpje kan aanrichten. “Kinderen en pubers nemen soms risico’s, reageren wat impulsief. Dat hoort bij de leeftijd. Maar iets wat als een geintje begint, kan grote gevolgen hebben. Een naaktfilmpje kan zo maar je leven lang op internet ronddwalen”, zegt Maaike Pekelharing van Helpwanted. Zelfs achtjarige kinderen worden hiervoor misbruikt, blijkt uit gegevens van de organisatie. Ook blijken er steeds meer mannelijke slachtoffers te zijn. “En we weten bijna zeker dat het probleem nog veel groter is. Dat geeft aan dat er nog veel onwetendheid is. Voorlichting op scholen zou eigenlijk een verplicht onderdeel van de lessen moeten zijn”, benadrukt Pekelharing.

Slachtoffers en ouders weten nu niet goed weten waar ze terecht kunnen. Scholen zouden pas een protocol opstellen als er iets gebeurd is. Daarom vindt Helpwanted dat scholen een vast aanspreekpunt moeten aanstellen. “Het is verontrustend dat het aantal meldingen ieder jaar weer toeneemt, ondanks het feit dat er veel aandacht is voor onderwerpen als grooming en sexting”, aldus Pekelharing.

© Nationale Onderwijsgids